SIDEBAR
»
S
I
D
E
B
A
R
«
Järn och folsyratillskott under graviditeten gör barnet smartare
July 1st, 2014

Att ge gravida kvinnor folsyra och järntillskott kan öka intelligensen hos deras barn senare i livet, säger en studie utförd av forskare från “Johns Hopkins University” och publicerad i “Journal of American Medical Association.”

 

Forskarna studerade barn i skolåldern i Nepal, vars mödrar tidigare hade deltagit i en klinisk studie under graviditeten. Under den tidigare studien, hade en del av mödrarna givits folsyra och järntillskott.

 

“Vi hade möjlighet att följa barn till kvinnor som hade deltagit i en randomiserad studie av järn och folsyra och andra mikronäringsämnen för att bedöma neurokognitiva funktioner och resultat”, säger forskaren Parul Kristen.

 

Forskarna fann att barn vars mödrar hade fått tillskott, fick högre poäng på tester av intelligens, organisation och finmotorik än barn till mödrar som inte fått tillskott.

 

“Vad vi visade är att prenatal järn och folsyratillskott hade en betydande inverkan på barnets intellektuella nivå och motorik och förmåga under skolåldern, vilket var ett mycket spännande fynd,” säger Christian. “Den hade en effekt på en rad funktioner, inklusive immateriella funktioner, exekutiva funktioner och finmotorik.”

 

Järn och folsyra är båda kända för att spela viktiga roller i tidig nervutveckling hos foster som växer i magen.

 

Även om skillnaden i poäng på den universella icke verbala intelligenstestet endast var2.4 poäng, kan en skillnad på den skalan ha stor betydelse på hela populationen, säger forskarna som samtidigt kräver förbättrad mödravård för fattiga samhällen.

Blev du intresserad och känner att du vill läsa lite mer om folsyra? En webbsida, med massor av information som kanske kan intressera dig, är www.folsyra.org. Där hittar du mycket mer att läsa om kring folsyra. På sidan kan du även få tips om var du kan köpa folsyra till ett bra pris så du får chans att ta hand om din eget och dina blivande barns hälsa.

 


Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
»  Substance:WordPress   »  Style:Ahren Ahimsa